Panthera oncaنام علمی:

نام عمومی: Jaguar (
جاگوار )

خانواده: Felidae

زیستگاه اصلی : آمریکای مرکزی و جنوبی

وضعیت بدنی: یکی از چهار گربه بزرگ دنیا در جنس پَنترا Panthera است. از نظر بزرگی جثه بعد ازببر و شیر ، رتبه سوم را به خود اختصاص داده است وپلنگ در مرتبه چهارم ، بعد از جاگوار قرار می گیرد. این گربه خالدار از نظر فیزیکی ، شباهت زیادی به پلنگ دارد اما همانطور که گفته شد از پلنگ بزرگ تر و از نظر نوع رفتار و محل زندگی به ببر نزدیک تر است. زمینه خز جاگوار ، گندمی مایل به زرد است اما گاهی به رنگ های قهوه ای مایل به قرمز یا سیاه هم دیده می شود. روی خزش با حلقه هایی مشکی پوشیده شده که داخل آنها یک یا چند خال کوچک وجود دارد. گاهی می توان تنوع اندازه در جاگوارها را به وضوح مشاهده کرد. این تنوع به نوع محل زندگی آنها برمی گردد. برای مثال جاگواری که در مکزیک زندگی می کند حد متوسط وزنش حدود 30 تا 50 کیلوگرم و جاگواری که در محدوده برزیل سکنی گزیده ، متوسط وزنش حدود 100 کیلوگرم است. جاگواری که در جنگل زندگی می کند نسبت به جاگواری که در دشت ها و زمین های باز زندگی می کند ، به مراتب پوستی تیره تر و جثه ای کوچکتر دارد . جثه جاگوار ماده در کل، بین 10 تا 20 درصد از جنس نر کوچکتر است. پاهای کوتاه و کلفت جاگوار به او این امکان را می دهند که به راحتی قادر به صعود کردن ، خزیدن و شناکردن باشد. سر قوی و آرواره های قدرتمندی دارد. درواقع جاگوار در بین گربه سانان، قوی ترین گاز را می تواند بگیرد و در بین پستانداران از نظر قدرت حائز رتبه دوم است. بخاطر همین قدرت است که می تواند به راحتی لاک سخت لاک پشت را سوراخ کند و باز هم بخاطر همین قدرت زیاد است که می تواند به راحتی یک گاو نر 360 کیلوگرمی را تا 8 متر با کمک آرواره هایش روی زمین بکشد و استخوان های سنگینش را خرد کند. آخر اینکه یک گونه کمیاب از جگوار هم هست که با نام جگوار سیاه melanistic jaguar شناخته می شود. اگر از نزدیک به خز این جانور نگاه کنید ، خال های بدنش مشخص هستند. جاگوار سیاه در بین عوام به یوز پلنگ سیاه black panther شهرت دارد.

وزن: 124 تا 211 پوند / 56 تا 96 کیلوگرم ( لازم به ذکر است که نرهای درشت جثه حتی تا 350 پوند / 159 کیلوگرم هم وزن پیدا می کنند و آنها که جثه ای کوچک دارند حدودا" به 80 پوند / 36 کیلوگرم خواهند رسید )

ارتفاع: بلندی قامتشان از زمین تا شانه ها به 27 تا 30 اینچ / 67 تا 76 سانتیمتر خواهد رسید.

وضعیت زندگی: با اینکه جنگل های بارانی را برای زندگی ترجیح می دهد اما می توان او را در جنگل های مختلف و زمین های مسطح نیز یافت. برخلاف اکثر گربه سانان، جاگوار هم مثل ببر به شنا کردن علاقه زیادی دارد.

شکار و تغذیه: شکارچی شب است . جاگوار فک قوی ای دارد و گازش از قوی ترین گازها در بین گربه سانان است. به همین دلیل به راحتی می تواند لاک خزندگان  زره پوش را سوراخ کند. روش مخصوصش در شکار ، منحصر به فرد است. جاگوار دقیقا" سوراخی روی جمجمه و بین دو گوش قربانی اش ایجاد می کند و به این وسیله زخمی کاری بر مغز طعمه اش باقی می گذارد. او علاقه زیادی به شکار های درشت جثه دارد و قادر است  حیواناتی را که حتی بالای 300 کیلوگرم وزن دارند شکار کند. برای مثال آهوان ، روباه ها ، سگ ها ، لاک پشت ها و حتی گاهی مارهای اناکوندا یا کیمن هاشکار این جانور می شوند.

تولید مثل: جاگوار ماده در دو سالگی به بلوغ جنسی می رسد و این در حالیست که جنس نر در سه یا چهار سالگی به این میزان از رشد خواهد رسید. نر و ماده بعد از جفت گیری از هم جدا می شوند و از آن پس جاگوار ماده است که باید نقش پدر و مادر ، هر دو را برای فرزندانش ایفا کند. دوران بارداری بین 93 تا 105 روز به طول می انجامد و در نهایت بیشتر از 4 بچه متولد خواهند شد هر چند که غالبا" فقط دو توله بدنیا می آیند. ماده به هیچ نری اجازه حضور در کنار خود و بچه ها را نمی دهد . مشابه این رفتار در ببرها هم دیده می شود. بچه ها در بدو تولد نابینا هستند اما بعد از دو هفته توانایی دیدن پیدا می کنند. توله ها تا شش ماه در لانه می مانند و سپس آماده خروج و همراهی مادر برای شکار می شوند. بین یک تا دو سال با مادر می مانند و سپس در جستجوی قلمرویی برای خود ، مادر را ترک می کنند.

طول عمر: در وحش بین 12 تا 15 سال و در اسارت تا بالای 23 سال عمر می کند. در واقع در بین گربه سانان از طول عمر بالایی برخوردار است.

منبع:raazebaghaa.ir

نوشته شده در تاریخ شنبه 5 شهریور 1390    | توسط: farzad    | طبقه بندی: مطالبی در مورد حیوانات،     |
نظرات()